Šumavská paráda předvánoční | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Šumavská paráda předvánoční

Zveřejněno 19.12.2019

Eli se připravuje na sobotní Velkou cenu Jilemnice na běžkách. Původně se měla účastnit domovského mistrovství Benátského kraje v Itálii, ale… protože organizujeme páteční podvečerní koncert na Zalužanském zámku, museli jsme plány zjednodušit. O moc zkrátit cestování. Místo Dolomit… jen Krkonoše. 

Moji sportovci si tedy vyrazili tréninkově na Šumavu. A ejhle, sníh nikde. Kdepak ale, je nic nezaskočí, taťka do auta nabalil i náhradní výbavu! Místo běžek tak přišla na řadu pořádná kolobrnda, dárek od kamarádů výrobců, a s ní hodina a půl svištění z Modravy na Tříjezerní slať a zpět. Několikrát. Také si dali běžecké rovinky ve sněhu a hurónský výběh toho strašného hanku od Roklanského potoku na Tříjezerku, 2x. Tým se naobědval pod posledním šumavským picnutým vlkem a odpo hybaj s Baruškou regenerovat do bazénu. 

Bereme atletiku vážně. A běžky taky. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti :-) Nestačí talent, ale je třeba dril, pravidelnost, cílevědomost a pot! Tyto veličiny sportovní přípravy jsou nedílnou součástí na cestě za úspěchem, vyšší metou, či jen na cestě vzdoru proti současnému „trendu“ ve výchově dětí: „ať si dělají, co chtějí, hlavně ať máme my rodiče klid, ať klidně čučí do telefonu nebo si hrají hry na počítači celé hodiny, tloustnou a nehýbou se, ale ať po nás nic nechtějí“. 

Muž běhal. Aktivně dvacet let. A to nepočítám běhy za holkama :-) Součtem naběhal hromadu kilometrů a nemálo závodně. Úspěšně. Často vybíhal polykat desítky tréninkových kilometrů od slavné vily z poloviny devatenáctého století, kterou dodnes zdobí plakety otců zakladatelů sokolských… s nápisem: "Lesy šumí Tobě na pozdrav, Fügnera zde poznal Miroslav." Jistě i proto dnes mnohé vidíme jinak, než naše okolí…

V jedné studii o rodině jsem si přečetla, a byla to knížka tuze pravdivá a ukrutně bolestivá, že pro dnešní mladé rodiny děti vychovávající není tolik důležité, čeho člověk opravdu dosáhl v umění či sportu, nebo jiné „nekomerční“ aktivitě tělo a duši formující, ale „váží“ to, co dokázal v podnikání, co vlastní a co má. Není společenským statusem kvalita jedince, nýbrž bohatství. Stejně tak souměrný a stálý rozvoj těla a duše je prý stále více a více směšnou zastaralou hodnotou, patřící do zaprášených knížek, těch, které „moderní člověk“, produkt úpadkové společnosti konzumu, použije snad jen k vypodložení skříně, ale rozhodně je neotevře… 

E-liška chodí do první třídy domácí školy, často o tom tady referuje, sdílíme poznatky i formu. Patří tam i tělocvik. Takhle a podobně tedy vypadá ten její. Do konce roku ji čekají ještě čtyři závody, z toho jeden v Itálii a jeden ve Švýcarsku, přesto je její sportování převážně o zábavě, legraci a rozvíjení všestrannosti…
 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(20.12.2019 21:32:07)

Jůůůůů, fotka z mého nejoblíbenějšího místa na Šumavě! Z Modravy kolem Roklanského potoka! Dovolená na Šumavě by bez tohoto okruhu (s Tříjezerní slatí, plavebním kanálem a hradlovým mostem) nebyla úplná! Nádhera!!!!!!!!!!!!! Joo, a ten krpál jdu jako správný zbabělec vedle kola. Jako jediná z naší rodiny. Jsem už nejslabší článek!

(21.12.2019 13:45:00)

Dřív jsem tam byla denne temer a... dnes už taky jako turista  :-( Místa co prirostou k srdci  :-)  Krasne Vánoce!  

(21.12.2019 20:57:00)

Přesně tak! A taky místa, která jsou lékem na všechny chmury. Letos jsme první den dovolené neměli vydařený už od rána, ale podvečer strávený na Modravě dal vše opět do pořádku! Užijte si Vánoce šťastně a poklidně! Všechny pozdravujeme! B a spol. 

(21.12.2019 21:08:33)

:-)
Děkujeme!