Sestra zlatokopky | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Sestra zlatokopky

Zveřejněno 2.11.2019

Jako nikdy jsem netoužila po nějakém princátku, to fakt ne. Miliardářů pár znám, ale že by to zrovínka byli chlapi, jak se patří, to jsem si nevšimla :-) Ve vztahu majetek, diamantové doly ani šperky za úkony muže přitahující nerozeznávám. Prostě, taková skromná holka :-) Až dodnes. 

Dnes bych trochu moje zásady přehodnotila. Chlapa sice už mám, ale… takovej malej důl, klidně povrchovej, by se šiknul :-) 

Jo, poptávám notnou zásobu hnědého ořechu n.3! Cože, že nevíte, o čem mluvím? 

Prostě, kdyby někdo věděl o zapomenuté hoře uhlí, nebo malém hnědouhelném revírku bez majitele, pošlete souřadnice. Bleskem tam pošlu mého milého chotě s krumpáčem. Nebo rovnou s rypadlem.

Topíme o 106, možná o kus víc. Ani ve snu by nás nenapadlo, že budeme mít náklady na topení… tak sympatické :-( V Dolomitech máme spotřebu průměrně 1000 litrů nafty na měsíc, cenu nafty známe všichni. Topná nafta v Itálii je cenově téměř jako ta do auta.

Když jsem první letní dny na zámku cítila to vlhko a chlad, došlo mi hned, že ani tam to nebude za hubičku. Není.

První měsíc cca 40 metráků hnědého uhlí. Naštěstí nemrzlo. Ano, máme super duper kotel, ani čoud, ani zápach, výkon ohromující, ale ohromující je i spotřeba. Jenže, staré tisky, vzácné knihy i nábytek, koberce i obrazy, a to nemluvím o starém vzácném panu P., a o malých indiánkách, to vše vlhkem trpí. A kde se ve vlhku topí, musí se intenzivně větrat - a když se fofr větrá, musí se topit násobně.

Takže před narozeninovou oslavou minulý týden dorazily dva, ano 2 náklaďáky toho hnědého sajrajtu (my uhlí všeobecně docela nesnášíme) a aniž by začala opravdová zima, jsme už teď mínus 120 metráků. Uf.

Že sem blázen? Já vím :-) Ale znáte mě. Navíc vám prozradím, že někdy mám zlé sny, něco jako… že v tom uhlí dokonce plavu, nebo spím, nebo… tak nějak. 

 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(5.11.2019 21:12:49)

Právě jsem poptal 10 kamionů přímo u mostečáků.... Snad z toho něco bude...

(5.11.2019 21:22:42)

Ty šikovný chlap!   :-)

(3.11.2019 21:20:35)

Vidíš ,já bych věděl o šachtě se zámkem :-) A stojí kousek od nás. Tam by se mohlo topit nonstop. Zámek Jezeří stojí fakticky pár metrů od hnědouhelného dolu! Jen ten výhled není bůhví co...

(3.11.2019 21:42:59)

:-) a to znám ještě takový, kde se ani topit nemusí, nemaj vokna, ani střechu :-) Ne, fakt, já už  dost výhled a okolí považuju za základ... taky soukromí a klid.  Je to stále náročnější  na stará kolena :-)