Kouřový signál z Puglie | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Kouřový signál z Puglie

Zveřejněno 21.4.2021

Po letech rozborů, zkoušek, pokusů a meditací bylo rozhodnuto! Vznikne něco výjimečného. Naprosto nového. Asi nás to všechny zaskočí, říkali si tvůrci, ale za ten risk to stojí! Přiložme pod oheň, ať vidíme výsledek, zaznělo a pak…  

Olivový monokultivar Peranzana lisovaný za studena, tedy extra panenský olivový olej z Apulie je… ZAUZENÝ! Avantgardní, drzý, ale nepřekřikující, luxusní, naprosto… neočekávaný a nečekané nabízející!  

Peranzana je oliva jihovýchodní Itálie, z kraje Puglia, z druhé největší nížiny (složena je z mořských pliocenních a čtvrtohorních nánosů) po nížině Pádské na Apeninském poloostrově, říká se jí Alto tavoliere delle Puglie.  Dává olej střední síly, vyvážených chutí a nízké kyselosti, olej ideální k zauzení. 

Tenhle fešák jest zauzený poctivým dřevem za studena… a to přímo v lisovně olivového oleje u Muragliů, podotýkám ještě jednou, na poctivě vybíraném a sušeném dřevu! Takto upravený nám nabízí naprostou ojedinělost! Je elegantní, rozpoznatelný, naprosto přírodní a nepřekřičuje, jak jsem, psala výše – tedy nezakrývá nic z toho, co původní špičkový olivový olej z odrůdy Peranzana představuje. Nepřekřičuje ani jídla, pro která ho použijeme!  Jmenuje se FUMO!

Moje doporučení? Grilujte, sezona právě začíná a až budete maso z grilu stahovat, aby si před porcováním na vteřinku odpočalo, připravte si náš FUMO, servírujte a malou linkou oleje maso… vyšperkujte! To samé lze u flákot pečených doma. Neuděláte chybu! Pozor, na tomto oleji maso nepřipravujte, použijte ho jen jako třešničku na dortu, jako boží dotek před tím, než nastane ten moment s velkým M. 

Olej nikterak nenarušuje čistotu a intimitu produktu, který použijete a připravujete - pokud s ním ozdobíte několika kapkami ricottu, nebo tučnější rybu při jejím servírování, zajistíte si naprostý obdiv všech u stolu a nejeden zůstane nad tou krásou s pusou dokořán a nevyřčenou otázkou: co to jako je, zauzený olej!?  Jmenuje se FUMO! 

A představte si ten údiv, který sklidíte od vašich hostů poté, co jim budete servírovat třebas velejemný krém z lilku a ricotty Santa Lucia, a každý se bude ptát, jak jste to dokázali, zaudit na grilu zeleninovou polévku :-) 

Chybu neuděláte! 
Zkusme se na FUMO a jeho kamarády společně podívat do našeho e-konzumu


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit