Volby? Kriminálníci! | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Volby? Kriminálníci!

Zveřejněno 26.5.2019

Carabinieri, není to policie, ale ani vojáci. Karabiniéři mají na starost bezpečnost v malých městech a na venkově, avšak zároveň vykonávají i úkoly vojenské policie. Říkáte, trochu hokej, nebo guláš, možná ano, ale policii jsem tu u nás nikdy neviděla. Jen je. My je máme více za vojáky, bo spadají pod ministerstvo obrany a mají vojenskou organizaci. Velmi často je můžete vidět u nás v kempu, jezdí z hodně vzdálených kasáren za panem P. a společně testují… prosecco :-)

Díky tomu dnes nedošlo k zatčení mého muže. Co provedl? 

Byly jsme volit. Poprvé. Tedy, poprvé spolu a poprvé u voleb v Itálii. Ráno na sedmou si vyzvedáváme volební průkazky na radnici a pak hybaj do školy. Krásná budova o 4 třídách (ne všechny se využívají), sice v centru obce, ale v naprostém klidu a za plotem… Dolomity v plné parádě! Jedna z nejhezčích škol, které jsem kdy viděla. Znám i maestry, tedy učitelky a na chvilku nás dokonce zamrzelo, že naše dcerka, ani jedna, takovou milou malou školu nepozná…

Šli jsme brzo, spěchali jsme, abychom stihli snídani s dětmi. Prý tam budeme první a nikoho nepotkáme. Potkali jsme všechny. Desítky pozdravů, poplácání, přání dobré volby, legrácek, pak společné kafe v baru na návsi, další pozdravy a objímání… uf, nakonec se namísto ráno snídá dopoledne. 

Volební průkazy, musí je mít každý občan, nestačí být zapsán na volebním seznamu a mít občanku. Naopak, volební průkaz stačí, nikdo se na občanku neptá, všichni tě pozdraví jménem a šup… do kabinky zaškrtnout křížkem partaj a napsat preferenční jméno. Cvak. Cvak a cvak. 

Je to slyšet a nesmí se to. Ženy musí dokonce odložit kabelky, než do kabinky vstoupí. Žádné focení! Cvak bylo slyšet jednoznačně. Z kabinky, kde byl můj muž. Samozřejmě. První voják v krásné slavnostní uniformě nakoukne dovnitř, mrkne na pana P. a namísto jeho „zatčení“ se šibalsky usměje a zahlaholí: kriminálníci!  

A koho jsme volili? Je to přeci tajná volba :-) No ne, sever Itálie je pod nadvládou Ligy, protiunijní ultrapravice. Protiimigrační strana s obrovskou podporou, které ostatní spílají do fašistů a ještě ostatnější s ní potichu a zbaběle souhlasí, protože jim sice její politika vyhovuje, ale nemají koule to přiznat světu. Tak do Ligy patří náš starosta a většina radnice stejně tak, jako starostové hlavních měst kraje i prezident  kraje Veneto - Benátského. A v dalších severních regionech je to stejné. Prostě lidé z hor to vidí trochu jinak, než běžný evropský levicový měšťák. My volili Eriku, naší kolegyni.  Zítra uvidíme, jak to dopadlo!

Ať žije budoucí Strážce severu, vysoké hory pod ledovcem a divočina vůkol, a ty divný lidi uvnitř. Mimochodem, včera se naše břízy hodily konečně do pupenů :-) Možná začne jaro.    


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(29.5.2019 05:17:26)

Jak pise pan Zdenek,take moc rada ctu vse,co pisete Blani. ..moc pozdravu a ve Ctvrtek letime do krasnych Cech.Preji hezke leto

(29.5.2019 18:04:02)

Děkuju Jitko za milý vzkaz, přeju klidný let a příjemný český pobyt :-) Děkuju za čtení především pak! Z dálky do dálky, Blanka 

(28.5.2019 21:31:03)

Blanko, Vy tak hezky píšete. Rád to vše čtu. Držím palce Erice a i Vám, ať to vyjde. A že už tam pučí, no konečně tam bude jaro.

Všechny pozdravujte a ať tam to jaro už zůstane.

Zdeněk

(29.5.2019 18:02:23)

Krásný podvečer, Zdeňku, je to na prd, ale jaro prostě nenašlo do Dolomit cestu. Včera jedu  večer za humna a koukám... na Fedaie chumelí, na Selle sněhu habaděj a... tragédie! Za měsíc máme závody a asi budeme rozdávat běžky, aby se tam machři dostali :-( Ale tak jako tak, moc pozdravuju a těším se na... příště!