Úplně obráceně | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Úplně obráceně

Zveřejněno 20.6.2019

Snažím se, a to poctivě, a jsem na sebe samu přísná, abych nesrovnávala. Nemám misky vah, nečtu diskuze odborné ani ty laické, nesleduji sousedy s malými dětmi (pravda, žádný nemám), nekonzultuju nic s kámoškama s malými dětmi (pravda, takové nemám) a nevyptávám se… nikde. Nechceme, aby náš přístup k výchově malých indiánek, a dnes píšu hlavně o předškolní výchově Eli, byl jakkoli moderován, ovlivněn, podporován nebo strháván okolím. Kýmkoli. Muž se tématu věnuje o něco víc, ale spíše po stránce odborné, vyhledává texty profesionálů, studie a literaturu, ale opět ne pro srovnávání, leč proto, jak sám říká, že je třeba nepřítele dobře poznat a držet si ho blízko.

A proč o tom dnes a pořád píšu? Abych dodala odvahu druhým. 100%! Jde to. My ji našli, nelitujeme a chceme každému povědět, že je to… nejen zodpovědná dřina, ale… tuze krásná zodpovědná dřina!

Naše prvorozená pětiletka umí hromadu věcí. Říkáme si doma. A možná tomu tak vůbec není. Nemáme to srovnání :-) Píše od čtvrtého roku věku husím brkem a inkoustem, ačkoli po tatínkovi levoruká, mluví druhým jazykem tak nějak, odchytne kachny z výběhu, na kole se nedávno naučila sama, čte pohádky své tříleté sestře, technicky dobře běžkuje a kdo nepozdraví při potkání, ten si od malé Elišky vyslechne, že je lopata. Přemýšlí o životě a mluví o tom, až se divíme… Je to normální, běžné a plus, nebo málo a absurdní? Smějete se?  

Proč nás má zajímat, že Martinka nebo Pepíček jsou na tom… jak na tom jsou?! Neřeším to. Kdo by mi měl odpovědět, kdo na to má právo? Komu mám věřit? Vždyť i proto moje děti nechodí do školy, vždyť i proto žijeme tam a tak, že k lidem daleko. 

Necháváme Eli, aby sama nahlížela do či z oken poznání, která se jí otevírají v hlavě i v srdci. Aby se zajímala. Aby v tom, co ji chytne, byla nakonec opravdu dobrá. Jestli to bude za měsíc, letos nebo už „to je“ – jak to jiné maminky nervózně očekávají od svého potomka dennodenně, opravdu nechávám na přirozeném vývoji dcerky. Nechali jsme si zajít, pokud někde v nás vykukovala, chuť tu či onu vlastnost a um potomka podrobit exaktnímu srovnávání napříč internetem, v tabulkách či se stresovat mentorkama s jejich věčným: no, to už měla umět. 

Žádná alternativní výuka v tom děsivém slova smyslu to není. Z toho mne snad nepodezíráte :-) Povinnost a řád je základem, ale jdeme trochu oklikou. 

Opravdu tedy nevím, zda pětiletá má číst a psát, pomáhat v domácnosti a nemít ani panenku, tablet či „jakošminky“, nebo nic z 99,9% zbytečností z jakéhokoli hračkářství. Opravdu nevím, zda střelba z luku je víc / méně oproti tanečku na poslední hit nejnovější pecky zpívajícího idolu dětí ze školky. Opravdu mi připadá přirozené, že nemáme televizi, ale den co den čteme a čteme a čteme. A nechci se na to vlastně ani nikoho ptát. Nesrovnávám. V ničem a s nikým. 

A tak, když potkáte naše indiánky, nekoukejte na ně se soucitem, jak ty… panenky a kočárky fakt nemají a nepřevlíkají je a nekrmí nonstop, nekoukejte na ně divně, když loví ryby v jezírku na severní hranici kempu, není to fakt z hladu :-), ale podejte jim ruku (bez bonbónu či sušenky), ruku pomocnou, která je sice nezvedne po pádu ze země, to neděláme, ale nabídne jim cestu… 

Strašně moc toho nevíme, jako rodiče se ale v ničem nechceme spolehnout na jiné lidi, učitele, vychovatelky či úředníky. Naše děti popisujeme naším rukopisem a věříme, že to společně dáme!

Vím ale docela dobře jedno, tuhle říkanku jsem fakt v pěti neuměla, muž prý ani v patnácti a Eli se jí naučila sama od sebe :-)


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(20.6.2019 14:27:23)

Tak to prosím o vysvědčení taky, před válkou ne, ale těsně po ni skoro ano, prak jsem měla, "sáňkovala jsem" v plechovém lavoru, pekáči, co se doma našlo, i když sánky byly, ale to nebylo ono,malovala nejen po kartonu,ale pod stolem na zeď (doufám,že inspiruju indiánky)nebo na židli, jak bylo dlouho ticho,hned mě rodiče našli,nenudila jsem se,televize nebyla, poslouchalajsem  Hurvínka a Spejbla z gramofonových desek a uměla je nazpaměť..:-))) tak si vízo zasloužím.

(20.6.2019 14:50:18)

Ale jasně, dokonalý, však počmáraný zdi máme všude :-) taky. Jednou na akci v botanické chtěla Eli od paní namalovat koně, bo ona je uměla - ale nebylo kam, tak jí dala fix a ukázala na naše auto. Kůň, pejsek, bobky od koně, kytička... zůstalo to tam měsíce :-)

Helenko, tyhle krásný věci, o kterých se píše a píšete i Vy, se nevrátí... Jsou už jen pro divné vyvolené :-), a to je mi moc líto.  

(20.6.2019 14:17:46)

A mně to jde otevřít, Elinko seš moc šikovná holčička, čteš moc moc dobře i se super přednesem, pustila jsem si Tě ještě jednou a říkala jsem si básničku s Tebou. Nádhera.

Máš skvělé rodiče často před nimi smekám s velkým obdivem.

Blani, všechno je v lidech, je to až paradox,ale jak už jsem říkala, moc mi připomínáš s výchovou moji maminku, jen chtít, nebýt pohodlní, naučili jsme se toho tolik...děti nesmí překážet.

Všechny moc zdravím a vzpomínám.

 

(20.6.2019 14:45:32)

Helenko, děkujeme za ELi a vyřídíme, jí to hrozně baví a vše se učí sama, aby nám ukázala... 
A ano, je vše v lidech, jenže dnešní doba s tím ukrutným konzumním způsobem žití nás nutí neustále letět dál za vyšším ziskem, za nákupy, za "potřebami", které nejsou potřebné a bere nám tím čas na opravdové hodnoty, na děti... ty trpí jako první a my si myslíme, slepě, že to vše děláme pro ně. Dětí ale chtějí něco úplně jiného... nás.  

(20.6.2019 12:30:24)

Mi to nejde přehrát. Ale Já byl hodně šikovný dítě ,kdyby to tady někoho náhodou zajímalo :-) :-):-) :-) 

(20.6.2019 14:13:26)

Hele, v Sudetech je mizernej signál :-)  na internet?
Pokud nám tady popíšeš, co všechno si uměl v ranném dětství, tedy před válkou, dáme Ti vysvědčení :-) 

(20.6.2019 17:00:32)

Hod daleký kamenem........do oken nově postaveného vlakového nádraží . Trefa 10/10

Kladení kamenů a desetníků na koleje .....poblíž toho nádraží 

Šplh do korun hrušek a jejich sběr 

Veslování v pískovně na vorech udělaných z podlážek na lešení 

Zběsilá jízda na kole zn.Pionýr,později jsem přesedlal na skládačku z DDR 

V zimě bruslení, zase v pískovně

:-)

(20.6.2019 18:46:29)

Kurňa, ty seš vlastně dokonalej princ... Plný počet bodů! Škoda, že už mám 3 potomky s jiným podobným kusem :-), možná dokonce 4.na cestě...

(20.6.2019 20:14:27)

Jó, budu doufat ,že ti tam to čtvrtý semínko roste v pecku! 

Kurňa ,že já do tý kavárny tenkrát nepřišel před P. :-):-) :-)  

Mám tě rád !!

(20.6.2019 20:38:52)

Divoký koně jsou krásný, každej by je chtěl... ale málokdo je chytí, málokoho nezabijou a ochočit nejdou. Divoký koně potřebujou velmi specifickou "zátěž" :-)  

Taky Tě mám(e) rádi :-)  

(20.6.2019 23:32:50)

Jasně, že takhle to je v cajku!

(21.6.2019 15:20:23)

Nejlepší by bylo, kdybys přijel :-)

(21.6.2019 18:34:15)

Nejlepší by to bylo ... 

Přijet musím bo musím potrénovat,přeci!