Nepoučitelná, XXVI.díl | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Nepoučitelná, XXVI.díl

Zveřejněno 30.7.2017

Na Srní je výběh pro vlky. To se ví. Co se doposud jen tušilo, je, že uprostřed vsi je i výběh pro slepice. Obec ho pořídila vskutku levně, vyasfaltovala plac, kde se místní odrůda Drben a Bab pomlouvačných schází. Když otevře konzum, nebo přijede pojízdná prodejna flákot, je to jako mezi ně hodit hrst zrní. Jeden tam ani nemusí být a bohužel ví :-( Některé kusy dosahují velmi kvalitních výsledků, denně snesou „zaručené novinky“, a dokonale trusem škodí, kudy chodí. Na jedničku s vyznamenáním.

Přijde takhle klient do kavárny, nasraný jako dělo a povídá: „Bendová nevaří, ale vohřejvá k večeři pro hosty ze sklenic polotovar. A když sem se ptal, kde je ta kavárna, že si jdeme spravit chuť, poslala mě k šípku. Abych sem k vám nechodil, protože jste lichva.“ Tečka.

Čert ví, co tím milá paní myslí, ale budiž, jsou případy, kdy nemá smysl po smyslu pátrat.

No dobrá, sem věděla, že není úplně při smyslech ta baba, ale já jsem na tom hůř. Jasně. Jsem podstatně větší kráva. Proč? Protože čůza pomlouvá a lže už roky. Co s ní bylo legrace :-( Přesto si troufne žadonit o podporu plesu v obci, a já v pohnutce jakési kývnu. A že prý donese volňásky za odměnu. Nedonesla, ale fakt si přišla vyžádat krabici marmelád do tomboly. Vím, co by se dělo, kdybych nedala a babu vyhnala, byla by ze mě po vsi „nafoukaná kráva“. Minimálně. No, takhle jsem jen kráva. Drbně ze Srní jsem věnovala naše produkty, abych se po měsíci dověděla, že… Ale to už je výše, nebudu se opakovat. Co bych měla dodat? Nic. Anebo ať se zadře, až půjde s bobkem.

………………………………………

Cornelius Nepos, římský spisovatel, poměrně nezávislý na svoji dobu - byl velmi bohatý rodem a nemusel tak dělat „ziskovou“ římskou politiku - již před více jak 2 000 lety řekl: „Malé obce mají vadu: závist je v nich průvodkyní slávy a lidé tam rádi ubírají čest těm, které vidí vynikat příliš nad průměr.“


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(31.7.2017 21:48:22)
Miluju Váš sloh Blani, i věci z kterých se chce blít čtu s rohlíkem na tváři. Nechte to být, baba se užere zavisti
(31.7.2017 22:40:19)

Díky, příteli, v podstatě to tak mám i já, tlemím se tomu, že se to stalo :-)

(31.7.2017 16:50:03)

Takže takto si to ja myslím: asi je fajn, že sa o ľuďoch hovorí....  jedna moja známa má teóriu, že kým o nej baby klebetia, tak vie, že ŽIJE !  :-)

Pretože ona si myslí čo chce, hovorí, čo chce a robí ,čo chce.... a preto je deň čo deň šťastná a spokojná.  No a to niektorým spoluobčanom ťažko prechádza cez pečeň (játra) a tam sa tvorí veľa závisti, nespokojnosti , žlče....    a to nie je o Vás Blanka, to je o nich, o ich neuspokojených túžbach a nenaplnenom živote.

Krásny pondelok.... horúci , slnečný, plný energie a radosti  :-)

(31.7.2017 17:28:25)

Ale ano, Ingrid, máte pravdu, je to o nich, ale od začátku bojuju s tím, že čím větší nula, tím větší odvaha plivat okolo sebe. Já bych tu "pečeň" vzala a plác, přes nevymáchanou pomlouvačnou tlamu :-) Ale to si přeci nemohu dovolit :-)

(31.7.2017 17:38:01)

Hm, zaujímavá predstava  - tak poriadne tú pečeň naplácať... :-)   no to nie je treba - šetrite energiu na ďalšie sny a ich dosiahnutie .... ste inšpiráciou pre mnohých ....  

Je pravda, že úspech sa neodpúšťa, ale "Milfaitka"  :-)     si môže dovoliť byť veľkodušná

Snáď si nemyslíte, že ľudia, ktorí prejdú stovky kilometrov , aby navštívlili Vašu cukráreň, VÁS, sa dajú odradiť nejakou drbnou závistlivou !!!  Jeden krát zažiť je lepšie ako 100x počuť, nie ? Nech by to bolo, čo bolo !!

 

(31.7.2017 17:55:02)

Máte jasnačka pravdu :-) Krásné dny a když nebudete mít co dělat, přijeďte na láhvinku dobrého vína!

(31.7.2017 18:13:28)

Blanka ! Dolomity a návšteva Vás patrí medzi  TOPky  na listine mojich cieľov.

Príde čas a ja ku Vám "dohrmím". Ešte predtým si dám jedno camino ... chce to však svoj čas.  ENTER.    Krásny podvečer  :-)

(31.7.2017 22:39:22)

Já si počkám :-) A budu se po tu dobu těšit! Dobrou...

(30.7.2017 23:44:18)

O to víc Vás muže těšit, že my, z dálky (od Opavy), se rádi vracíme, a vždy si s chutí dáme spoustu zákusků, dobré kávy a jiných mlsot, často i místo oběda, protože z těch smažáků a hranolek na 100 způsobů se nám na kolech po Šumavě fakt blbě šlape. Přesně za 14 dnů! Jupíííí, jupí, jupí! 

(31.7.2017 00:18:18)
No však, To je lék na vse negativní :-) A já si toho moc a moc vážím! Baruska se bude tesit a já přeji už dnes dobrou chuť!
(30.7.2017 20:39:38)

Blani, ať se daří a přeji a hlavně věřím, že v Italii tyto "problémy" mít nebudete. A ještě k tomu, jak píšete jinde, že jste ta pracovnice přes servis na WC, mám příhodu. Známá od mojí maminky byla učitelkou kurzů šití pro ženy. Jela do Wídně a velmi málo znalá řeči, když se ji ptali co dělá, tak odpověděla, že dámen šajserin místo dámen schneiderin. No velmi se divila, že všichni řvali smíchy.

(30.7.2017 22:47:59)

A to jsou právě ty příběhy, co jednomu zůstanou jako super vzpomínka... :-) Děkuju za pozdravy, vracím k vám domů a jo, máte Zdeňku pravdu, tady k nám sousedé chodí nakupovat, ukázat se, zajdou na sklenku nebo oběd, pokecat, jsou rádi, že se nám daří, jako jsme rádi my, že se daří jim. Jen tak v dnešním mizerném globalizovaném světě přežijí ti malinkatí producenti a poskytovatelé služeb... stačí držet při sobě!

 

(30.7.2017 19:35:13)

Hm, marmošky do jejich tomboly, nejsou to perly sviním? Blani, ale asi bych to udělala stejně jako Vy, jasně pak každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. Zdravím, doufám,že je vám už lépe.

(30.7.2017 22:11:16)

Helenko, na Srní je hromada slušných a milých lidí, ale v podstatě o nich jeden neví. Podporují, drží palce a jsou na sousedku pyšní... potichu, neviditelně a hlavně... aby se o tom nedověděli sousedé. Takhle to chodí. Pár potvor jinak zkazí všechno. Já to nijak moc neřeším, spíše se tomu smějeme a říkáme si, že nám je líto těch lidí, protože to, co dávají ven, to mají uvnitř. Krásný večer, u nás super bouřka a z Čech přijelo pár přátel, třebas Kamča s kamarádkou, milý Pecko s rodinkou... Děkuju!!!