Nejkrásnější strom je z Čech | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Nejkrásnější strom je z Čech

Zveřejněno 18.3.2020

Covid-19, Babiš a jeho květinářské fondy, Halík a jeho plivání, unijní bigboss Uršula von der L. a její totální neschopnost, umolousaná česká opozice, v médiích brečící hokejky, že není liga a nejsou odměny, pako všech pak Hrušínský („že jako jenom malá chřipka“), prostě doba je fakt příšerná a plná podivných existencí a strachů…

Tímhle nás Systém krmí a chce, abychom si udrželi hlavu zdravou? Nebo nechce? Přesto se dá najít zpráva, která má OBROVSKOU přidanou hodnotu. 

Máme doma Nejkrásnější strom Evropy! 

Hele, my taky neskáčeme zrovna radostí, celá rodina 2 týdny v karanténě, viróza jako prase (snad viróza), v Čr příjmy nula a obří ztráty v Itálii, ale ta borovice… ta nás jako dostala do pohody :-)  

Naprosto dokonalá zpráva, čistá, radostná, bez hejtů z jedné nebo druhé strany, zpráva fakt nikým nezneužitá pro jeho vlastní prospěch (sic!), prostě… jo! No a tak jsem jí převzala, ale pokud chcete vidět i další fotky, musíme si kliknout dole na odkaz a mrknout na originál. 
Držte se! 

Poprvé v desetileté historii ankety Evropský strom roku putuje prvenství do České republiky. Evropským stromem roku se totiž v letošním roce stala Chudobínská borovice stojící na břehu Vírské přehrady v kraji Vysočina.

Se ziskem 47 226 hlasů z celé Evropy zvítězila v letošním ročníku ankety o nejhezčí strom kontinentu Chudobínská borovice z Českomoravské vysočiny. To bude mít i konkrétní dopad na tamní okolí. Místní obyvatelé se totiž zavázali, že ve svém mikroregionu Bystřicko, konkrétně v okolí Vírské přehrady, vysázejí stejný počet stromů, kolik jejich borovice získá hlasů.

Druhé místo v anketě získal Jinan z Daruvaru z Chorvatska s 28 060 hlasy a na třetí pozici se umístil Osamělý topol z Kalmycké republiky v Rusku. Pro něj hlasovalo dohromady 27 411 lidí. Celkem se v anketě sešlo na 285 174 hlasů z celé Evropy.

„Účast v anketě Evropský strom roku 2020 nám přinesla ohromné množství příjemných zážitků. Tím prvním z nich byla příležitost zúčastnit se tohoto prestižního klání, ve kterém bylo veřejnosti představeno šestnáct nádherných stromů se zajímavými příběhy. Dalším krásným zážitkem byl samotný průběh ankety, zájem ohromné spousty lidí o hlasování i o další aktivity. Tímto děkujeme Nadaci Partnerství za deset let úspěšné práce na poli popularizace ekologického vzdělávání,“ shrnuje pocity z klání starosta Víru Ladislav Stalmach, který spolu s dalšími strom do soutěže přihlásil.

Chudobínská borovice nepatří mezi soutěžícími zdaleka mezi nejstarší. Se svými 350 lety působila mezi 500letými a dokonce i tisíci i víceletými kmety jako učiněná mladice. Ani v rozložitosti se většině soutěžících stromů nemůže rovnat.

Veřejnost tak mohla oslovit především svým příběhem a tím, co symbolizuje. Strom roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady. Své jméno nese po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže.

Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. To místní nejspíš poslouchali silné větry vanoucí svrateckým údolím. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka.

ZDROJ


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit