Komu není rady, tomu není pomoci | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Komu není rady, tomu není pomoci

Zveřejněno 13.3.2021

Platí o přeci po celé Evropě, v celém širém světě. Věky. Ale pitomců je napříč snad naseto. A bylo vždy.  Například to, co dokázali naši sobečtí přímořští dovolenkáři v létě, tedy vrátit do země C-19 v plném znění, to si zopákli na svátky konce roku na horách. A nyní už plánují opět letní výjezdy. Denně nám chodí dotazy na náš italský kemp. Zda bude otevřeno. 

Úvodem textu: nebude! Nebudeme dávat nikomu šanci šířit virus dál. Alibismus a sobeckost určité části soukmenovců, nás fakt štve! Se stoupající agresivitou covidu a jeho mutací, a tragickými dopady na stále mladší část populace - NE, nebudeme nic riskovat!   

Stejné pitomce najdete všude, borci jsou jednoznačně Italové. Před pár dny jim tak trochu opticky kleslo erko, a hurááá. Lobby podnikatelů, (logická, ale nebezpečná) potřeba inkasovat a touha družit se, to vše bylo silnější, než zdravý rozum. Otevřelo se vše a před italskými bary, na promenádách, v restauracích… všude to vypadalo jako kdysi. A nejenom tam. Ostražitost v trapu. Rozum, samozřejmě, tak ten též. A nám se vysmívali, jací jsou oni borci a my postrach Evropy. 

Také naši italští domácí hosté začali poptávat dovolenou, výjezdy, naše služby.

Kemp v Malga Ciapela ale není, jako tomu bývalo před 20-30 lety, výhradně pro Italy a jejich celoletní pobyty. Oni přijíždí na pouhé 1-2 noci, v létě výjimečně na týden a denně sledují „meteo“, aby případně utekli před blížícím se mráčkem v 16:25 od severu. My pracujeme převážně se zahraničními klienty. Mimo srpen je to poměr 85% cizinců vůči trošce našich, tedy íček. Evropan cestovat nemůže, a nebude moci ještě dlouho. A pokud by to snad trochu šlo, rozum velí posečkat. Velkou část z našich hostů tvoří Češi. Ti jsou, před a po sezóně, našimi hlavními hosty. A nebudou na 100%. 

Druhá letní sezona bude opět mrtvá. Neotevřeme. Pro 3 karavany z Milána v půli srpna to smysl nemá. To ale někteří nechtějí pochopit a tak vehementně se domáhají potvrzení rezervací už dnes, někteří se dokonce objevují před branami. Bez roušek, samo.  

No, do včera. Velká část Itálie je opět v „červené“. České R je v hodnotě 0.9, italské má hrůzných 1.25, až 1.28 (to je náš kraj Veneto). Okamžitě se zavírají školy, jesle, obchody, restaurace a lidem se nezakazuje vycestovat jen mimo region, nebo obec (jako si pitomci domácí stěžují tady a s tím, že je to Babišovo touha nás separovat), ale i prostý „bezúčelný“ pohyb po obci! 

Přesně, pokud nemáte zákonný důvod opustit byť malinký byt, nesmíte z něj ani na ulici! To platí pro červené regiony. Náš je v tom.  A na Velikonoce (pro Italy svátek Vánoc důležitější) bude tento zákaz platit po celé zemi.  

To je jen drobná zpráva pro odmítače, pro rozvolňovače v naší kotlině. To je jen a pouze konstatování stavu, do kterého bychom se mohli rychle vrátit, kdybychom spěchali s rozvolňováním, protože nám chybí cestování, grilovačky a kafíčka s kámoškama. V tomto kontextu považuji za nezodpovědné, trapné a trestuhodné... to volání české politické opozice po rychlém rozvolnění, po plánu na otevírání, datumech. Je to ubohé nejen politicky, ale především lidsky! Každého jednoho opozičního předsedu či předsedkyni, co dennodenně držkují proti vladním opatřením, bych poslala SEM, makat!  

Zdá se to být nelogickým apelem od někoho, kdo denně prodělává desítky tisíc díky lockdownované aktivitě podnikatelské v Čechách i v Itálii, ale nemylte se, je to naopak. Je to vrcholná fáze zodpovědnosti a zoufalství! Je mi milejší zdraví lidí, mojí rodiny, našich dětí, ale i vašich a všech cizích, než vlastní peněženka, která ztratila jen loni těžké miliony a letos už nabírá podobnou ztrátu!  

Ano, i letos zůstane náš kemp mimo provoz. 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(13.3.2021 12:53:14)

Mám na to úplně stejný názor i pohled. A bohužel mám pocit, že už jsem v té menšině lidí, co to tak mají... Do teď jsem nepochopil lidi, co musí za každou cenu vyrazit kvůli 10 dnům někam do ciziny... 10-14 dnů...co jim to dá?? Velký kulový! Ale, a to je to pro NĚ nejduležitější, můžou ba FB sdílet "úžasný" fotky a vykřikovat jak si mohli zajít na zmrzlinu a jaká tam je svoboda...serou mě. 

(13.3.2021 13:05:02)

Vidíš, nemohlo se cestovat generace... a teď nemohou jednu sezonu a umírají zoufalstvím, vyhledávají odbornou pomoc a zatají sem ty c19 super mutace... Pokud někdo nepřežije rok bez týdne v Bibione a na sjezdovkách, měl by se jít léčit!  Každému takovému kreténovi bych doporučila brigádku u nemocných... nebo jednoho takého doma!!! 

Budu neustále opakovat, že pokud na prdeli vydříme my, co třeba v zahraničí podnikáme, máme tam povinnosti, praticky třeba zdravotní pojistky a další... může na ni sedět každý! Ano, serou mě taky :-)