Velmi nešťastný dárek k Vánocům | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Velmi nešťastný dárek k Vánocům

Zveřejněno 23.12.2020

Před sedmi lety za mnou na Šumavu přijel člověk, který mi v mnohém změnil život. Trochu přemlouval, trochu mazal med okolo pusy, jasně :-) Pak mi poslal smlouvu, která byla nevídaná. Nejdůležitější autor roku. Byla to doba, kdy další dvě nakladatelství vedly souboj o práva na moji první knihu. Nechápala jsem a netušila, co přijde.  

Po roce na cestách a 100 000km v obytném autě s právě narozenou dcerkou, jsem měla rukopis. Ano, napsala jsem ji pro MF a stal se z ní bestseller. Nejprodávanější kniha roku. Denně vidím to ocenění na stěně chodby vedoucí do pracovny. 

Následovaly dotisky, autogramiády, reklama všude, roadshow po desítkách měst republiky. Pak druhý okruh zemí s besedami, televizní pořady a… cítila jsem se tam jako doma. Tam v Mladé frontě. Měla jsem je všechny ráda.   

Následovala kniha druhá, pak třetí, pak anglický překlad té třetí. Poslední roky už nějak ti zodpovědní zapomínali na různé sliby. Včetně těch, co specifikovala smlouva. Neurgovali jsme to, netlačili. Pak se vše zlomilo. Už dva roky mi neposlali ani korunu, ačkoli nadále prodávají všechny moje knížky. Nikdo se k tomu nikdy čelem nepostavil. 

Ano, i tudy, nejen díky c-19 uzávěrám a restrikcím v Čr a především v Itálii, přichází moje rodina o nemalé prostředky. 

Včera Krajský soud v Českých Budějovicích ukončil provoz vydavatelství Mladá fronta a. s. O trablích s jejich insolvencí jsem už psala, věřitelé žádají od vydavatelství dlužnou částku přibližně 400 milionů korun. A další peníze nejsou do tohoto objemu započteny. Soud vyhověl návrhu insolvenční správkyně, která požadovala ukončení provozu. 

Na mé dotazy, kde moje smluvní peníze jsou, nikdo nereaguje. Web nakladatele nefunguje, emaily se vrací nedoručené a nedoručitelné. Nikdo neodpoví, ani když zprostředkovaně oklikou a na soukromých kontaktech prosím, ať mi namísto toho alespoň pošlou ty výtisky. 

To, že mám navíc smlouvu na další titul, a knihu hotovou v šuplíku, je už jen tragická dohra. Roky práce vniveč. Takhle vysmátá, jako na fotce, to už je dáááávná minulost :-( 

Tohle je fakt povedený dárek k vánocům. Přiznávám, že takhle zkurvejen rok jsem nezažila, nečekala a dost blbě se mi s tím bojuje… 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(23.12.2020 13:52:12)

KURVAKURVAKURVA...tak strašně mě to štve...tolik krásnýho jste vytvořili, jak hír tak v Itálii...tolik energie do toho vložili a...peněz,aby to bylo všechno nejlepší široko daleko, což se povedlo! A co zato?? Piču!! Strašně nespravedlivý...

(23.12.2020 19:31:39)

No... :-(