24h = 2 závody / 2 země / 2000 km | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

24h = 2 závody / 2 země / 2000 km

Zveřejněno 17.6.2021

Už jsme to občas zažili, v jeden den závody dva a daleko od sebe. Ráno v Bolzanu, večer v Curychu, nebo jeden den na severní Moravě, druhý v Krkonoších a třetí opět na Moravě, ale jižní. Pořád nás to baví. Všechny. Ačkoli si myslím, že děti si to vůbec nepřipouští, cesty pohodlně prospí, čtou si, učí se, žádný stres a…  

Kdo si to ale vždycky pořádně „vyžere“ je hlavní kouč, spolehlivý řidič, šikovný masér, mlsný kuchař, manáger s pevnou rukou, podrž taška bez řečí a ředitel, co pusu nezavře… v jednom, prostě někdo to udělat musí :-), a máme na to jen jednoho!

A tak jsme celou sobotu souběžně na trhu v Třeboni a na závodech v Praze, abychom v neděli už snídali mezi dolomitskými velikány, co stále ještě pod sněhem, těšili se ze slunce na plné kule, ale… Eli najednou po rozcvičení říká, že ji bolí v krčku, špatně dýchá nosem a potřebuje pořád smrkat. A jestli prý může běžet s kapesníkem v ruce… Ano, po roce covid-odkladu nastupovala na start dalšího ročníku mýtického horského běhu Dolomiti Extreme Trail. Název hovoří za vše. 

Doma jsme museli nechat Miu a Maxe se silných nachlazením, Eli částečně dny předem separovali :-), nadopovali vitamíny, ale prd. Něco chytla též. 

Vzdát to ani zabalit nechce. Na tenhle závod se těšila dva roky, poprvé tu startovala v roce 2019, byl to její první závod v životě, a dnes jich má za sebou více jak stovku. Je neskutečně natěšená, jen je jí smutno z nepřítomnosti Maxe a Mii, a že se necítí na 100% 

Organizátor ji mile vítá, dělá s Eli i malý rozhovor ze startovní čáry, lidé se často zastavují ji poplácat po ramenou, zvedají palce. Je to předzvěst velkých očekávání?  

Po výstřelu vyletí jako šíp, je jí jedno, že je tam v první sprintující třicítce úplně nejmenší, chvilkama není v chumlu ani vidět (běží přes sto třicet dětí hromadným startem). Je jí jedno, že některá stoupání tohoto horského běhu jsou tak prudká, že po čtyřech to jde lépe, je jí vše jedno, prostě letí. Nic okolo ji nezajímá. Strategie je prostá. Leť anděli. 

Přes dva a půl kilometru velmi těžkého terénu. Pomalu se probojuje přes ty největší, co si na startu umí udělat „svoje místo“, a let pokračuje. V půlce je první s velkým náskokem, trať klesá a Eli zrychluje s otevřenou pusou, z fotek je vidět, že se jí dýchá ztěžka. Najednou se začne zalykat, nejde jí polknout, slzy se derou do očí. Zpomalí. Nebrečí. Nechápe ale, co se to s ní děje. Nikdy nic podobného nezažila. Posledních pět set metrů běží prý jako ve snu. Dobíhá ji několik velkých běžkyň, ale to prý vůbec neví. Nevzdala to. Je to bojovník. To je cesta k budoucím úspěchům… 

Organizátor spojil dvě kategorie, takže běží holky od pěti do 13 let spolu. Ano, není to moc správné, ani spravedlivé, ale my jsme rádi, že dětský závod pořadatel vůbec otevřel. Vypadalo to, že ani na dětské kategorie nedostane v pocovidových podmínkách povolení, i proto musel organizátor spojit věkové kategorie do jedné. 

Do cíle dobíhá… celkově čtvrtá v U13 kategorii (!!!), a první by byla ve své kategorii U8. Startovalo 56 závodnic z několika zemí.  

Cestu zpět malá indiánka proleží, prospí. Report píšu čtvrtý den po závodech, Eli ještě s nosem plným, jinak téměř ok, ale už ji nelze udržet. Je čtvrtek 17.6. po poledni měla startovat na Jarním běhu Olympu v Praze, tašku zabalenou, ale… po konzultaci (no samo, všechny podobné „drobnosti“, včetně té dolomitské, telefonicky konzultujeme s E-lišky lékařkou) zůstává parta doma. Doufejme ve zlepšení na víkendové závody.  

Pro nás byl Dolomiti Extreme Trail vrcholem roku v bězích mimo dráhu. Největší konkurence, nejtěžší a nejdelší závod, nadmořská výška… a kousek do domova. Eli do něj dala srdce i všechnu sílu, a domluvila se se spíkrem akce, mimochodem je to kamarád pana P. a spíkr i našeho závodu Marmolada Super Vertical, že za rok si tu českou hymnu na pódiu vyslechne :-) Jako ostatní vítězové! 

Velké poděkování patří všem partnerům EAM 2013: 
Vittel, Perrier, Pago, Hammer nutrition, Addera sport, Harney & Sons, Benetton Czech…, singl entitám Janině, Jirkovi, Helence, a též VW v zastoupení společností TUkas, která se stala ofiko dovozcem E-lišky dolomitského úspěchu tam i sem :-)  

Nakoukni na fotky tudy, na další pak zde

Kde se můžeme potkat? 
V sobotu na INOV krosu na Sázavě. 
V neděli na Běhu historickým Stříbrem. 
V pondělí na Zlaté lize v Olomouci. 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(20.6.2021 08:17:46)

Eli je naše HVĚZDA...která nezadržitelně stoupá vzhůru....moc a moc fandíme i my tady z lesa ,držte se jsme s Vámi❤️

(20.6.2021 14:54:26)

Pusu lesu i vám oběma, moc se těším, až mě zase někdy doprovodíš na závody, jako za toho slejváku na letišti v budějkách :-) 

(18.6.2021 04:29:30)

Jen kratce pro Eli,preji brzke uzdraveni a pro me jsi stale velika hvezda na kterou myslim vzdy,kdyz bezis.Svitis na dalku a jsi moc krasna

(18.6.2021 08:45:24)

Jitko, sem jí to dala přečíst.... :-))))))))  Svítí i teď :-))))))