2021: Eli děkuje, byla to jízda | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

2021: Eli děkuje, byla to jízda

Zveřejněno 1.2.2022

Byla divoká, úžasná, covidová, rychlá, zlatá docela celá a hlavně třetí. První sezona jela samospádem, druhá už v tréninku na Dukle a s domácím trenérem, třetí byla… skorem profesionální :-) Byli jste u toho.  Mimochodem, tento report publikujeme v den, kdy k E-lišce dorazilo pololetní vysvědčení v třetím ročníku. Vše, jak má být: samé biče! 

Poděkování od E-lišky a rodiny za sezonu, za pomoc a podporu - rozpis výsledků.

Mnozí víte, že od letošního roku jdeme směrem na Brisbane 2032. Cestou se zastavíme na četných mistrovstvích, ale cíl musí být zřetelný, jasný a není zapotřebí se za něj stydět :-) Text, který reagoval na prezentaci našeho olympijského snu na DVTV, jsem nedávno uvedla výstižným titulkem: Lepší mířit ke hvězdám a minout, než na hovno a trefit se. Je to titulek naprosto výstižný a jde ve stopách nejlepšího běžeckého trenéra planety G. Ingebrigtsena. 

I u E-lišky, jako v každém sportu, je jedním z limitujících faktorů finanční stránka věci, seč atletika (běhy především) patří k těm nejlevnějším sportům vůbec. Schopnost týmu se zabezpečit pro řádnou sportovní přípravu, skloubenou s řádnou „školní“ přípravou, je tím nejdůležitějším, čemu se celý tým věnuje.  A protože tu dnes děkujeme za vaši podporu a sponzoring, je třeba se u této stránky naší sportovní přípravy pozastavit. Trochu nechat nahlédnout pod pokličku. 

Nebudete tomu věřit, ale náklady na Eli přípravu dosahují nákladů mnohých resortních reprezentantů, a to je na pováženou :-) Jak je to možné? Počty jsou neúprosné. A prosté.

Dospělák je samostatný a trenéra má placeného v týmu, což je jeden z největších nákladů. Jede sám na závody (vlakem či autem nebo týmovým autem), nemusí mít všude na tréninkových bězích i závodech doprovod, dohled… a noha mu tak rychle neroste, vlastně vůbec. A tělo jakbysmet - oblečení, dresy, boty mnohdy fasuje, vybavení na tréninky má týmové. My oblečení měníme i 2x ročně, boty též a to ne jen pro jejich spotřebování, ale díky onomu dětskému růstu :-) 

Platíme mateřskému týmu za možnost v něm být, za možnost účastnit se společných tréninků na Dukle. Zde je třeba poděkovat za práci trenérům, kteří se o Eli starají, Erice, Pavlovi, Ondrovi a Tomášovi. K tomu si od Dukly kupujeme týmové oblečení, a protože dětské nemají, necháváme většinu přešívat, a zase platíme. 

Navíc si za vlastní pronajímáme halu, tělocvičnu i bazén, také soustředění zimní i letní je plně v naší režii, kupujeme vlastní vybavení, výstroj a vše to, co oddíly sportovcům na jejich trénincích poskytují. Ano, je to naše volba, jasně, stejně tak je naší volbou život na odlehlé samotě daleko od měst, který to jen a pouze násobí. Uvádím to, bo se často ptáte, kolik Eli příprava stojí a jak to, že… stojí nemálo :-) Žádná stížnost to není, jen vysvětlivka. 

S malou atletkou je non stop sportovní dohled, učitel domácí školy, masér, řidič, trenér, sparingpartner, doprovod, manažer, kuchař v jednom… (mužský / ženský rod) a lepší už to nebude, bo pomalu ale jistě do týmu dorůstá Mia, a i Max se hlásí o slovo. Do tří let nejpozději budeme mít malý útočný tým. 

Vůz pro cesty na tréninky a na závody (Fiat Ducato Panorama), jehož pořízení sponzoroval E-lišky italský partner M-Dolomiti, Associazione sportiva, umožňuje malé atletce, a vlastně celému týmu Flying Angels cestovat na tréninky a hlavně závody mnohdy stovky a stovky kilometrů od domova v perfektním, pohodlném a bezpečném zázemí.    

A když už jsme u těch cesty… cesty na závody v roce 2021 poskládaly přes 33 000 kilometrů (!) a dalších několik tisíc byly ty na tréninky, součtem najeto přibližně 40 000 km, tedy neuvěřitelných 133 000 Kč za naftu. Plus dálnice u nás i venku, oleje, pneu… drobné opravy. Přeprava celkem generuje náklad 150 000 Kč za rok.  

Tým se na cestách stravuje, závodnice se obléká (dresy, běžecké soupravy, bundy, běžecká obuv), něco stojí komunikace, web+doména, internet, pojištění, speciální lékařská vyšetření 2x ročně, a ona kumulovaná funkce trenér+pedagogický dohled+řidič+kuchař+sparingpartner, tudíž jeden z rodičů stoprocentně se věnující sportujícím dětem, který tím pádem pro rodinu negeneruje příjem. Vezměte si roční plat průměrného manažera a máte částku, která je nákladovou položkou týmu. 

Celkově se tak náklady na sportovní přípravu týmu vyšplhají k jednomu milionu korun ročně, přesněji na 950 tisíc korun. V této částce samozřejmě není hodnota sponzorského vozu.

 ………………..

Finanční podpora od partnerů: 80 000 Kč. 
Zde děkujeme hlavně pak: Helence Č., Janě a Jiřímu S., Tomášovi V., Romanovi P., Lady Mileně G., Jitce S., Lence T. i anonymnímu dárci z Tábora :-)

Podpora od partnerů v materiálu: 70 000 Kč + dodávka 
Zde děkujeme hlavně pak značkám, jejich importérům a reprezentantům: Hammer Nutrition CZ SK, Pago, Vittel, Perrier, Addera sport, Benetton CZ PL, TUkas – Volkswagen, Fischer Ski, Accapi Italia, M-Dolomiti AS.  

Na rodinu pak zůstává rozdíl vyjádřený částkou 800 000 Kč za 2021. 

I proto jsme pro vás všechny, ano i pro Tebe a Tebe také, připravili malý filmík jako velké díky za podporu a pomoc! Točilo se rok, díky covidu, zato na mnoha krásných místech napříč republikou a pod dokonalou taktovkou paní režisérky a kameramanky.   

61 - Počet závodů v roce 2020
40 - Zlatá medaile
15 - Stříbrná
04 - Bronzová
02 - Mimo pódium

62 - Počet závodů v roce 2021
46 - Zlatá medaile
06 - Stříbrná
06 - Bronzová
04 - Mimo pódium 

Eliška startovala na závodech v České republice i na Slovensku, v Itálii a ve Francii, ve Švýcarsku a to v přespolním běhu, na dráze (běhy, skoky, hody), v silničních bězích a na běžkách. 

Mia startovala 23x. Na bedně byla pokaždé! Z toho 2x bronzová, 3x stříbrná a 18x zlatá. Slušný start kariéry, zvláště pak, když u ní nepraktikujeme cílený trénink. 

Někdo se může ptát, proč „tolik“ závodů a různých zemích. Pominuli pravdu pravdoucí, že nejlepší trénink je závod, musím dodat, že… absolutně nejlepší trénink je závod. V Eli mateřském týmu se moc nesoutěží a jinak trénuje mimo komunitu. Porovnání, vztahové vzorce, um soupeření a respekt k druhému, tomu se malá atletka učí i na závodech. Roste se pouze a jen soutěžením. A to od věku, kdy človíček je soutěživý od přírody. Od dětství. Naším úkolem je podchytit touhu vítězit, a dobrý a zdravý pocit z vítězství. 

Potřebuje se vyzávodit (časem se počet závodů zmenší, ano, ale až… časem), potřebuje se otrkat, získat návyky a hromadu zkušeností. Mezinárodních. Aby to nedopadalo jako s juniorskými reprezentanty, kteří v devatenácti jedou na první závod za čáru, koukají jako z jara na to, jak jim svět utíká, i na vše ostatní, a pak tvrdí, že si to jeli hlavně užít. A za dva roky skončí, neb ten svět už nemají šanci dohnat. A to vše za peníze klubu, což jsou povětšinou peníze daňového poplatníka přerozdělené svazem a agenturou.  

Co napsat závěrem? 
Třeba… že každý sportovně založený jedinec v Čr obdivuje olympijského vítěze Jakoba Ingebrigtsena a jeho norské bratry trénované otcem. Jakob, podle tatínka běhající od kolébky, vstoupil do prakticky profesionálního tréninku desátým rokem věku. Eli v sezoně 2022 bude devítiletá a její příprava bude odpovídat nejen věku, ale díky podpoře amerického projektu Elite Youth Runner také metodologii nejlepších světových běžeckých hvězd… v jejím věku!  

A poslední heslo roku? 
E-liška se v roce 2020 a 21 stala hrdou ambasadorkou firem: Hammer Nutrition CZ SK (potravinové doplňky pro sportovce), Accapi Italia (funkční prádlo), a amerického běžeckého magazínu Youth Runner. Mezi malými běžci z celého světa se nejspíše „shodou okolností“ :-) a díky precizní práci celého týmu stala Elitním Ambasadorem Roku 2021, získala 11x (11 měsíců z 12) nejvyšší počet bodů.   

Sledovat malou Milfaitku a její výsledky můžete online na jejím instaprofilu @flyingangelsteam nebo na jejím webu flying-angel.team 
…….
Podpořit E-lišku v roce 2022, ve čtvrtém roce jejího závodění… můžete ať již na smluvním základu (různé formy smluv s fyzickou i právnickou osobou), nebo klidně anonymní formou… jakoukoli částkou na jejím závodním účtu u Airbank: 1211355068/3030. Za pomoc předem děkujeme!

…….
A pro ty, kteří Eli obdivují pro její práci a odhodlání: „Šampioni nevznikají v tělocvičnách. Šampioni rostou z něčeho, co mají hluboko v sobě – z touhy, snu, vize. Ano, musí mít schopnosti a vůli. Ale vůle musí být silnější než ony schopnosti.“ Z hlavy Muhammada Aliho 

ODKAZ NA E.A.M FILM 2021
 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(5.2.2022 16:41:16)

Bude mi ctí a současně nesmírným potěšením sledovat cestu nejenom Elišky a nejenom sportovním životem. Celý Milfait klan má ve vínku resilienci - odolnost, schopnost vzdorovat nepříznivým silám, zvládat nepříznivé situace a překonávat krize. Ať se Vám daří! ❤️

(5.2.2022 18:36:56)

Děkujeme za milá slova, snad máš alespoň trošku pravdu a... A prostě se těšíme na společné (jasně, dorazím taky) "vystoupení" v Ostravě :-))) Moc pozdravů od celého klanu! 

(2.2.2022 11:20:56)

A já děkuji Elišce, je pro mě čest, podílet se na jejím sebemenším úspěchu, je vzorem nejenom svým sourozencům, ale i ostatním vrstevníkům. Je to smysluplná investice,kterou budu vždy podporovat.

Děkuji za krátký filmík! :-)))))

 

(2.2.2022 21:08:30)

Moc si podpory vážíme a věříme, že Eli a později i sourozenci si jednou uvědomí, že sport se dělá nejen pro potěchu a vlastní pocity, ale i pro druhé, pro fanoušky, pro podporovatele a že nejlepší snahou a výsledky se vrací, co do nich ti, co jim věřili a věří nainvestovali.