Srní na Šumavě půjde do kytek | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Srní na Šumavě půjde do kytek

Zveřejněno 11.10.2014

To mě napsal jeden e-kamarád, který se o „věci“ zajímá. Ne, není ze Srní, ale zajímá se. Podstatně více, než obyvatelé této obce na horní Šumavě, obce, která je startovní branou pro mnohé turisty, co přijíždějí krásy a tajuplná místa nejdivočejší české přírody vnímat. Ze Srní jsem se odstěhovala na samotu Pohoří na Šumavě, do ještě vyšší nadmořské výšky, do kraje nádherného, „šumavského“ a pustějšího. Přesto na velké Šumavě podnikám, napůl bydlím a mám k ní vztah, který je nezaměnitelný. Proto jsem vyděšená, jsem vlastně naštvaná, slušně to napíšu.

Proč?

V obci, která by v každém jiném národní parku - a viděla, projela, poznala jsem jich desítky napříč celou Evropou - byla výstavním kouskem, dominantou, střediskem dění kulturního, společenského i ekonomického, a především místem, kde chtějí mladí žít a podnikat, nikdo neprojevil zájem o „věci veřejné“. Tedy, v letošních volbách se nikdo nepostavil rovně, čelem a… nikdo nepodal kandidátku. U nás na Srní prostě volby nejsou. Když to připočtu k odlivu obyvatel, zvláště pak nastupujících generací, a neschopnosti obce přitáhnout mladé perspektivní rodiny a podnikatele, máme na problém zaděláno. To považuji dokonce za základ všech trablí, které obec má nyní a bude mít do deseti, patnácti let v násobku.

Zastupitelstvo neumí ani podpořit místní živnostníky, poskytovatele pracovních míst, neumí, protože nechce, protože na to nemá odvahu. Starostka nemotivuje, zastupitelé zájem sami o sobě nemají, protože nemají ani povědomí o tom, jak a proč. Neumí si představit, co by to obci přineslo. Je to opět také o nepřejícnosti, závisti a krásném českém, když nemám já, nebude mít nikdo. To cítíte obcí napříč, kamkoli se hnete. A pokud obec podnikatelsky nežije, nevytváří ekonomicko sociální platformu pro růst sebe sama, ani jednotlivce, nebude v ní chtít žít nikdo aktivní, kdo by přinesl tolik potřebnou přidanou hodnotu. Obdobně nešťastným způsobem fungují i jiné obce v parku, ale nikde to nedošlo do rozměrů… totálního nezájmu občanů o dění.

U nás na Srní prostě není nikdo, kdo by chtěl makat pro obec, pro lidi. Je to nepochopitelné? Nebo to je… jen prostý obraz lidí, kteří na Srní trvale žijí? A trvale je jich, jak už víme, stále méně a méně! Proč má obec vyhlášené přebornice v pomluvách, machry na vytahování se u pivka a tlučhuby u cigárka na růžku, proč má ty klasické odborníky na cokoli, ale bez garance a odpovědnosti? Proč má mistry v přetavování bledé závisti do tupé nenávisti, ale… proč nemá nikoho s odvahou vystoupit z anonymního davu a zkusit to? Proč? A proč nikdo z místních nechodil na zastupitelstva obce, když si nyní stěžují, že si zastupitelé v čele se starostkou prý dělali, co chtěli a sousedům nenaslouchali?

Stačí zajít do konzumu, do hospody nebo na nějaký bál, a hned je jasno! Kdokoli totiž v obci vyčnívá, je terčem. Mnohdy stačí obcí jen projít a stanete se součástí řečí. Kdokoli validní by řekl ano, vezmu to, jdu do toho, nebude stoprocentně sklízet zasloužený respekt a podporu a palce nahoru. Ale okamžitě se stane středem pomluv, špinění a útoků. Co někteří místní zaseli, to si nyní všichni sklízí. Co používali proti druhým, sžírá nyní je, samotné autory. Vymezit se proti druhým, potají a podle, to umí nejeden. Koneckonců, Srní má snad více zpravodajských center, než mocenské struktury západu i východu dohromady :-) A pokud něco v obci nevíte, stačí vystrčit hlavu z okna a zeptat se, jen tak, do éteru. Odpověď přijde z mnoha stran, bryskně a v rozličných podobách :-) Však je díky tomu, mimochodem, obecním tajemstvím, kdo je tu také největší lemtal, kdo chrapoun a kdo baba, ačkoli dělá ramena.

Postavit se tomu všemu a vytáhnout obec tam, kam patří, mezi nejlepší, a nejvyhledávanější na Šumavě, a to nejen turisty, ale co nejdříve i mezi zájemci o usídlení, o zabydlení, to chce sakra koule! A ty na Srní evidentně nikdo před několika týdny, kdy se měla podat kandidátka, neměl.


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit