Sabine udeřila na zámek | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Sabine udeřila na zámek

Zveřejněno 10.2.2020

Podle toho, kde se měřilo, jí říkají orkán nebo uragán – Sabine řádila jako černá ruka. Na Zalužanech to byla těžká noc i ráno. Okolo zámku je mnoho velmi vysokých smrků a jedlí, takže bylo jen otázkou minuty, kdy se to stane. Nejdříve praskla jedna jedle a celá horní třetina přistála pod nádvořím… 

Paseka po celém parku, jako kdybychom nehrabali dva týdny na podzim zleva doprava, rozlítané květináče i kolečko odletělo, větve kam se podíváš, odkudsi přiletěly i věci nám doposud neznámé. Pak… podezřelé ticho. Žádné praskání, rána ani hlomoz. Nic takového. 

Jsme doma jen já a holčičky, a Baruš, pan P. je opět od rána v nemocnici, takže… strach obcházel vůkol, co kdyby. A pak se to stalo. Ačkoli zlověstné ticho, najednou se za okny mihne stín. Velký a nepřirozený.  

Žádné zvuky. Jeden z největších smrků se vyvrátil a padl celou svoji tíhou na zadní zámecký trakt. Praskl na tři díly, přerazil se o střechu nad kuchyňkou ve třetím patře, poškodil fasádu, okapy, mříže na oknech a podle záběrů dronem, které pan P. po příjezdu z Prahy pořídil, je patrná otevřená střecha bez tašek :-( Kdyby namísto zámku byl rodinný domek, nižší a moderních konstrukcí, smrk by se do jeho střechy, a možná i dále, zakrojil jako nůž do másla. 

Jsem asi trochu citlivější, když má přijít silný vítr. Loňský uragán Vaia byl sice silnější, škod nám v Dolomitech nadělal habaděj, týdny bez elektřiny, vody a telefonu, já rodila na cestě… Nikdo ty vichřice nechce poměřovat! Prostě k přírodě patří, my se s tím musíme umět popasovat, ale strach ta první zaseje, to ano, a každá další jitří staré rány.  

Příjezd k zámku je bezpečný, to info pro potenciální zákazníky našeho marmeládového obchůdku a ubytování.   
 


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(10.2.2020 16:15:41)

Chjo... :-(  Nás tady to nějak minulo... jsme prostě mimo :-)

(10.2.2020 17:12:14)

Buď rád. Ačkoli samotný vítr, pokud okolo nejsou stromy například, hrůzu nenadělá. Ale bohužel, široko daleko tady jediné vzrostlé jehličnany, jsou ty v zámeckém parku... Prostě jako okolo našeho domu v dole, jeden z toho má už strach... 

(10.2.2020 17:59:05)

Klucí,když byli malí,tak si mysleli,že stromy "dělají" ten vítr :-)  Ale jinak...kde vy,tam kalamita  :-)(. Jestli v tom nemá prsty Greta???

(10.2.2020 19:20:45)

Kde my, tam kalamita :-) To je silný kafe :-) V tom má jistě prsty Gréta, se jí doneslo, co si o světě myslíme :-) 

A klukům vyřiď, že to platí, že pořádný vítr zhmotní až stromy, do té doby je to jen průvan!