Harvestor vs investor – výzva | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Harvestor vs investor – výzva

Zveřejněno 7.10.2020

Máme za sebou druhé zalužanské léto, první kompletní, také bolestivé, bo pokoronavirové, zmatené, nestálé a s více otázkami, než odpověďmi. Diversifikace našich českých aktivit se ale vyplatila a projekty, které jsme otevřeli poprvé v historii zámku, přináší své ovoce.

S jarem vichřice v zámeckém lesoparku sice poničila mnoho stromů, a bude nutná jeho kompletní rekonstrukce, pak nás ale zastavilo šílenství o mnoho horší, jako celou evropskou ekonomiku, C-19. Přesto jsme se pokusili nejen vzdorovat, ale zaútočit proti nepřízni osudu. A dnes v tom boji pokračujeme. 

Kdo přijel na Zalužany, zůstal – alespoň podle desítek a desítek zápisů v zámecké Kronice – velmi mile zaskočen a překvapen. Ubytování v kategorii nejlepších hotelů, Akademie marmeládového umění, concept store s nejen našimi produkty, prohlídky zámku s výkladem (jen za léto několik stovek návštěvníků), i třeba svatby! Tým nelení a ukazuje, co umí a co se spolu roky jdouce naučil.     

A co víc, konečně jsem se dočkala a na přilehlé šparglovně pod jižním bastionem sklízíme s holčičkama… jako rozjetý harvestor (na fotce dnešní „likvidace“ asi desetiny úrody úžasné bazalky). K tomu rosárium pomalu dostává opravdovou formu a vůni, a k velkému nadšení mého pana P. se nám v parku co týden „objeví“ nějaké nová květina… 

Jasně, není vše jen superduper, celé léto až do dnešních dnů nás trápí extrémní výskyt klíšťat, nálety milionů berušek, pavouky honíme jako v Dolomitech už i s puškou, oprsklý veverky se ti pustí do svačiny, pokud ji omylem zapomeneš na stole pod bukem, a kocourek, co nám ho tu nechala nějaká místní číča, a vypiplali jsme ho do odvážného a krásného lovce myší, vzal čáru, asi za další číčou. 

Ze Srní jsme byli zvyklí sekat zahradu občas, fakt málo, z Dolomit jen 3x za léto a tady aby jeden sekal jako blázen snad co týden. Někdy ruční sekačkou, jindy profi traktůrkem, a 2x dokonce i velkým traktorem s balíkovačem (!), to nás trochu zaskočilo, stejně tak, jako že musíme začít topit v září… a vytrvat do května. Kdepak, žádná stížnost, jen konstatování pro ty z vás, co se ptají, jak se žije za zámeckou zdí mezi šampaňským a kaviárem. Nelitujeme. To, co jsme zde založili a nabízíme návštěvníkům, má hlavu a patu, a nemalou kladnou odezvu. 

Plánů máme dál nemálo. A k nim je třeba parťáka. Raději investora. Rozvoj ubytování a k tomu připojených služeb si žádá budovat, zvelebovat a být napřed. To umíme, leč naše síla je limitována i třeba tím, že enormní rodinná investice posledních několika let v Itálii… díky covidové uzávěře mezinárodního cestování, momentálně nepřináší ovoce. Stojí a leží souběžně.  

A tak hledáme investory s chutí být součástí našeho světa, investory, co si přejí růst vedle projektu, kterému dávám jméno. Je to dobrá volba. 

Zkuste poptat více, budeme se těšit na Váš zájem. 
 


Komentáře

Zatím zde nejsou žádné komentáře. Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit