Christine Ferber a Blanka Milfait | Blanka Milfait | domácí marmeláda, Slunečná kavárna

Christine Ferber a Blanka Milfait

Zveřejněno 16.2.2020

Po velkých rozhovorech pro Stern a Focus v minulých letech, doplňujeme „německou PR řadu“ světové královny marmelád o Süddeutsche Zeitung Magazin, a rovnou významným dvojitým rozhovorem s Christine Ferber. 

No ano, rok připravovaný duel francouzské ikony cukrářství, čokolatiérky a autorky krásných knih nejen o marmeládách - s také cukrářkou, mnohonásobnou zlatou medailistkou z WMA a též kulinářskou, tedy spíše cestovatelsko kulinářskou spisovatelkou bude… KOLOSÁLNÍ. Přesně tak ho nazvali producenti a dlouhodobě a intenzivně se snažili Christine a Blanku dostat ve stejný den na stejné místo!   

Není nezajímavé, že na magazínu SZM se v jeho anglické mutaci podílí přípravou i New York Times. Noviny, jejichž je SDZ přílohou, se prodávají v nákladu cca 370 000 výtisků denně a není (mimo Bildu) novin, které Němci čtou více. Prostě, žádný vořezávátko :-) 

Už jenom produkce setkání dvou žen, které obdivuje snad celý gurmánský svět pro jejich um, nadšení, skromnost a chuť předávat dál vše, co umí skrze nejednu jejich publikaci, je impozantní. Vzkaz z redakce zněl: „Nic není nemožné, jen se prosím vás setkejte“. 

Colmar je nádherné horské město a Christine nás nakonec „donutila“ zůstat o den déle, aby měla na Blanku dostatek času. 
………………………………

SOUTĚŽ: 
Dnes tedy také končí soutěž o „Kdo uhádne první“, kdo obě dámy rozezná, ten si odnese OPEN VOUCHER v hodně téměř 5 000 Kč, voucher na exkluzivní noc na Zalužanském zámku, v Komnatách České Královské komory & samozřejmě s plnou parádou: welcome drinkem, večeří z Blanky kuchyně a snídou též! Pro dva! 

A my jako vítěze provoláváme pana Radovana Podhrázkého a paní Lucii Trávníčkovou! Gratulujeme!

Ano, nakonec udělíme ceny dvě, rádi děláme radost druhým :-)

Všichni ostatní pak (komu se podařilo jmenovat paní Ferber) u nás na zámku mají dárek, který si mohou během roku kdykoli vyzvednout. Seznam vítězů je v našem concept store dostupný obsluze…, takže stačí prostě jen dorazit!  I vám gratulujeme! 
………………………………

Dnes pro vás mám ještě pár (no, pěknou hromadu) fotek z pořízení rozhovoru (tři hodiny povídání), z následujícího focení (trvalo pět hodin), kdy jsem s Christine uvařila i několik marmelád (viděla jsem starou i novou výrobnu, ale nakonec se vařilo v části staré Maison Ferber z roku 1540), třebas čistou malinovou nebo jablíčko mandarinkovou. Mimochodem, obě máme stejný vzkaz pro umělosladiče a poptávače marmelády bez cukru - ne. Marmeláda je ovoce s cukrem. Vždy tomu tak bylo a my, starý struktury marmeládování, to tak budeme prosazovat do konce věků. 

Fotogalerie je i plná fotek z večeře toho dne v konceptu „domácí restaurace“. Pokud mohu, budu tento gurmánský zážitek řadit mezi několik nejlepších mého života! Manželé, 63 a 78 let (!!!) spolu vaří, obsluhují, blázní okolo hostů, jsou pozornější, milejší i usměvavější než v La Degustation Bohême Bourgeoise (moje velké zklamání), a kvalita i čerstvost jídla jsou absolutní top! Restaurace Jean-Paula a jeho ženy se nachází ve vesničce Niedermorschwihr o 300 duších, kde žije a podniká i Christine, a na fotkách je to ten starý krásný modrý domeček U Maltézských rytířů, focený přes den i večer. Mimochodem, muž si to tam absolutně zamiloval, a když stařeček nestíhal, přidal se a pomáhal roznášet :-) Neskrýváme, že podobný projekt máme v šuplíku na Zalužanském zámku :-)

Novinářka nás ráno posadila vedle sebe a povídá, podaří se mi konfrontovat dva rozdílné světy dvou marmeládových královen, my se na sebe s Christine podíváme a je nám hned jasné, že tudy cesta nepovede… Ačkoli její svět marmelád trvá přes 40 let a můj jen sedm, ačkoli v některých drobnostech jdeme jinudy, jsme přístupem, filosofií a pohledem na svět nejen vaření JEDNA duše. 

Žádná konfrontace se nekoná. Z čeho vařit, kdy a s kým, jak a proč, a jakou cenu produktu dát… nikde. Při dotazu na ceny našich marmelád jednohlasně zvoláme, že naše marmelády jsou levné :-) „Se skleničkou marmelády ti totiž dávám nemalý díl mého vzácného času, kus lásky, pěknou dávku touhy i nadšení, ovoce, které jsem pečlivě vybírala a připravovala pěkně dlouho, a dávám ti i kus mého já.“  

Při rozhovoru mi dochází, že i ikony jsou lidé :-) a mají své super vrtochy a tvrdou hlavu, mají ale také odvahu jít vlastní cestou nebo některé věci prostě nedělat. Asi proto jsou to ikony. Christine by mi mohla být maminkou. Nebylo by to vůbec marný :-(

Na druhý den vyrážíme na výlet. Projedeme několik kouzelných vesniček (a já vím, kam se na jaře vrátím), až dojedeme do Riquewihru. V centru skorem nikdo nežije, ale je jako z pohádky! Jdeme od ochutnávky k ochutnávce, třebas sýrů, navštívíme galerii famózního Michele Lotha, nakoukneme do pár obchůdků, kde prodávají Christině marmelády (jako na kontrolu :-)). Chodíme sem a tam a čas neplyne… Zastavil se i v obchodě, kde Vánoce nemají prázdniny a my ho celý prolezeme, vybíráme si ozdoby, smějeme se a je nám dobře.  

Povídalo se ale i o závisti a pomluvách - Christine dostala od prezidenta Francie Řád čestné legie (francouzsky Ordre national de la Légion d'honneur), nejvyšší francouzské státní vyznamenání, který „vymyslel“ v roce 1802 Napoleon Bonaparte a… už se nesly pomluvy konkurenční. A já myslela, že je to jen česká nemoc. 

A opět oběd v režii mé nové přítelkyně, tak se navzájem celé dny titulujeme, vyprávíme si o dětství, o rodinách, o vztazích a snech, a… opět tradiční alsaská kuchyně plná masa, zeleniny, brambor a hlavně zelí! Mrkněte na můj v terině připravovaný Alsaský hrnec… baeckeoffe, plný lilku, mrkve, brambor, cibule, skopového, hovězího a vepřového, a alsaského bílého vína. Však vinice jsou tady všude, na každém centimetru půdy. Obě jíme s radostí. Se stejnou, s jakou děláme marmelády. Lezeme si vzájemně do talířů, dáváme si ochutnávat, smějeme se a jedna druhé říkáme, jsi skvělá. 

Tím bych report o pár dnech s Christine chtěla ukončit. Obdivovala jsem ji už před lety, a obdivuji ji dnes o hodně více. 

…………………
Poznámka pod čarou. Domu vezu celé kolo alsaského zázraku: sýr Munster fermiér, jehož tradice výroby sahá až do roku 500. Je to sýr zrající. Miluju ho! Ale cesta z Colmaru domů trvá a trvá a trvá. Ještě dnes nám auto smrdí, jako ta sýrárna, kde jsme ho koupili :-)  

…………………
Druhá poznámka pod čarou. Ve fotogalerii najdete i oba dva vývěsní štíty Maison Ferber - Au relais des trois epis, štíty famózní, stejně jako zašlé, které lákají do starého obchůdku s pekárnou, kam se i v době našeho focení (zavřeno) snaží dostat desítky lidí, většinou turistů. 
 

A POŘÁDNÁ NÁLOŽ FOTEK


Komentáře

Pro možnost komentovat se musíte Přihlásit

(19.2.2020 03:28:30)

Zdravím Vás,  paní Blanko.

Jsem Vaším dlouholetým fanouškem,  mám věechny Vaše knihy  a už jsme se  spolu i osobně setkali, ať už to bylo na autograniádě nebo v Vás ve Slunečné kavárně v Srní, když jste slavnostně otevírala tu největší marmeládu na světě.

Z vyhrané ceny - noci strávené u Vás na zámku máme obrovskou radost a moc se těšíme na setkání s Vámi!

Krásné dny Vám z Českých Budějovice přeje

Radovan Podhrázký

 

 

 

(19.2.2020 09:05:00)

Bylo mi ctí i potěšením! 
K vyzvednutí výhry... stačí akorát si vybrat termín a poslat emailem poptávku :-)

Budu se opět těšit! 

(17.2.2020 09:58:00)

Opravdová pohádka , tam kdesi... modrý dům je úžasnej a tvůj rondon taky paráda! A dostal jsem hlad... to žrádlo!!! 

(17.2.2020 10:06:23)

Jako kamarádíčku, tohle je ráj pro vegeariány, toho zelí všude :-)))) Jen by je tu asi nikdo moc rád neměl, bo tradice je tradice. (Promiň Evi :-))

A pohádka to byla od první minuty dotěď a bude ještě pokračovat. Myslím, že by se dal jeden slet marmeládových čarodějek uděla i tam, no prostě plány máme a já už se těším na víkend. V sobotu Eli běží finále Českomoravského poháru v Praze a v neděli... Grand Prix kamarádů na zámku!!! Paráda!!!

(17.2.2020 11:25:15)

Miluju džus z kysanýho zelí! GPK 2020,Grand Prix Kamarádů , to bude jízda !!! 

(17.2.2020 12:42:16)

Já miuju jejich kyselý obličeje :-) když se rozpaluje špek na grilu :-)))) 
GPK bude obrovská akce, ač super malá, a jednou naše děti budou říkat, jako jo, zlatá na Olympiádě je super, ale já mám pohár z GPK, ten bych nikdy neprodal, jako někteří "reprezentanti" prodávají na netu :-( 

(17.2.2020 13:26:26)

Přesně,GPK je pro nás všechny důležitý!A jako promotér :-) doufám , ze bude mít dlouholetou tradici !!

(17.2.2020 14:39:08)

100%  :-)

(17.2.2020 15:29:57)

A nezapomeňte na rakvičky se šlehačkou,prosím. Zamluvil jsem si je minule u Barušky :-) 

(17.2.2020 16:19:00)

Vyřídím :-) Hele a budou i závodníci z Písku, prý abychom měli sparingpartnery, poběží i Ten co rád snídá :-0

(17.2.2020 16:22:15)

:-))) natürlich,das ist super!

(17.2.2020 16:46:49)

Díky za schválení promotérem akce a teď už jen... pár dnů to vrcholu sezony! 

(18.2.2020 13:12:14)

jáááá??? vůbec!!! Přislíbil jsem účast, ale pouze mezi fanoušky, kde z vně zámecké fontány budu sprostě skandovat a u toho žrát ty rakvičky se šlehačkou od Barušky 

(18.2.2020 13:28:31)

Tahle role je milý pane velmi poptavana, nevím nevím bez předešlého běhu  :-)

(18.2.2020 13:37:19)

K týhle výsadě se musíš proběhat! To jsou hodiny a roky dřiny... a né,že jen tak přijedeš , sedneš si a všechno sežereš :-))) 

(18.2.2020 13:48:58)

Kdepak Radku, já už za sebou musím mít roky a možná i desetiletí dřiny neb já už dokonce sežeru všechno dřív než si stihnu sednout a to zámecký pán jistě dosvědčí :-D

(18.2.2020 14:05:33)

Proto je to velká cena kamarádů, možný je všechno, nemusí se nic a nezbyde ani drobek potom...  už se na vás pánové moc těším a je veskrze jedno, kdo poběží a kdo  ne.  Máme vyšší cíle... jen ten, kdo ale nepoběží, pak ani neji. A bacha minulé to běžel i pan P a to rovnou v papučích  :-)))))

(18.2.2020 16:24:38)

Klar! Těšíme se moc a na všechny! Ať už na běžce , jedlíky, fanoušky , pěkný holky, ošklivý chlapy... Willkommen!! 

(18.2.2020 16:52:30)

A co na pěkný chlapíky, ptá se muž, na t se také těšíte? Bo se v seznamu nenašel :-)

(18.2.2020 17:03:57)

Nás dva jsem záměrně vynechal :-)))

(17.2.2020 07:34:37)

Dobré ráno, tak si tak otevřu opět stránku naší Blánč, jako každé pracovní ráno (abych si zpříjemnila den) a nestačím se divit :-O Opravdu moc děkuji, ani nevíte jakou mám mega radost - vyhrát u někoho, koho tak moc obdivuju a hltám každy článek, slovo, fotku :-) ještě jednou děkuji  a mějte se moc krásně <3 

(17.2.2020 08:47:53)

Milá Lucko, tohle se hezky čte :-), je to príma vědět, že i s Vámi se tu potkávám co den a moje práce tak má smysl, nepíšu do zdi :-) 
Bylo mi potěšením místo jedné megaceny dát do placu dvě, tedy budu se těšit kdykoli v průběhu roku u nás. Nepotřebujete nic víc, a to platí i pro pana R.P., jen dopředu napsat s navrhovaným termínem pobytu... Zatím krásný (vlastně pořádně hnusný je) únor a těšme se na jaro! 

(17.2.2020 03:25:30)

Dobry den Blanko,kazdy den si kliknu,co noveho a pokazde moc rada ctu o vasem zivote.At je to Eli nebo nekdo jiny.Moc dekuji a preji jen to nej,nej nej.A nevim,zda jsem vam to jiz psala,nektere marmelady varim podle vaseho receptu....Fotografie jsou moc krasne.Do Zaluzan se moc tesim,doufam ze se podari pristi rok

(17.2.2020 08:40:21)

Dobrý den za Velkou louži, jsem ráda, že i tam rostou marmelády podle našich nápadů a třeba je tam jednou přijedu ochutnat :-) Jistě se tam najde ovoce, které by sedlo do mé sbírky. Jsem moc ráda, že se tu na mém portálu potkáváme, že k tomu nepotřebujeme darebné sociální sítě a... na Zalužanech do roka a do dne se budu těšit :-)